Geschiedenis

De eerst oudejaarscross in Vorden is georganiseerd in 1980. Het initiatief is genomen door Johan Pardijs en enkele andere enthousiastelingen, allen leden van de Vordense Rijwiel en Tourclub VRTC. Johan Pardijs (1941), zelf indertijd een begenadigd sportman, zowel als hardloper, fietser en schaatser, heeft zijn sportarchief goed op orde en koestert veel herinneringen aan de door hem georganiseerde sportevenementen.

Al vanaf de beginjaren waren start en finish op het terrein van de Voetbalvereniging Vorden, destijds nog bij de oude houten kantine, die met haar planken vloer en warme potkachel voor warmte en een gezellige sfeer zorgde na afloop van de cross. In de beginjaren waren de afstanden 2.5, 5, 10 en 15 km, waarbij elke afstand apart was uitgezet.

Later is dat overgegaan naar één ronde van 5 km waarbij de afstanden 5, 10 en 15 km werden. Sindsdien zijn de afstanden niet meer veranderd, maar wel is in 2008 teruggegaan naar een grote ronde per afstand.

In het eerst jaar, 1980, was het weer erg slecht, met daardoor heel natte, blubberige paden. Startnummers waren er nog niet en er was ook nog geen sponsoring. Een beperkt aantal vrijwilligers was behulpzaam bij de organisatie, vooral bestaande uit de echtgenotes van de organisatoren.

De eerste jaren was er zeer veel belangstelling, met een maximale deelname van 350 deelnemers in 1984. De prijzen werden beschikbaar gesteld door de lokale Vordense middenstand en bestonden vooral uit “eetbare waar”. Ooit was er een vegetariër die als eerste prijs een vleespakket won……hij was echter erg blij met de vervangende tweede prijs: een krentenbrood!

In 1980 ging het om een locale cross, waarbij uiteraard geprobeerd werd zo goed mogelijk te presteren, maar waarbij het vooral toch om informele gezelligheid ging. Winnen was secundair, en van prijzengeld was al helemaal geen sprake.

In de tachtiger jaren is nog wel eens gebeld door sporters die om startgeld vroegen, dat werd toen niet gegeven en dat is tegenwoordig niet anders. Eén ding is wel veranderd met betrekking tot de prijzen: in de beginjaren heeft Johan Pardijs nog wel eens een prijs nagebracht naar een prijswinnaar uit Doetinchem, die na afloop te snel vertrokken was…… dat gebeurt nu niet meer: wie te snel vertrekt heeft pech gehad!